Wat is supervisie?

Supervisie is een methodiek gericht op het leren van werkervaringen, speciaal voor professionals met een mensgericht beroep. Dit leren gaat via verschillende lagen om zo het resultaat te verankeren en te kunnen behouden. Jouw persoonlijke leervragen staan hierbij centraal. Daarnaast leer je ook je eigen interne supervisor te zijn en krijg je meer zicht op jouw kwaliteiten en valkuilen, zodat je optimaal kunt presteren als professional in jouw functie en werk.

Een individueel traject bestaat meestal uit 10-15 bijeenkomsten van 60 minuten. Een groepstraject met maximaal 4 supervisanten behoort ook tot de mogelijkheden.

Hoe gaat supervisie in zijn werk?

Tijdens supervisie sta jij als supervisant centraal. Als supervisant stel je je eigen leervragen op. En onderzoek je het verband tussen denken, voelen, willen en doen binnen de context van jouw werk. Hierdoor krijg je inzicht op welke manier en waarom je op een bepaalde manier handelt en contact maakt in relatie tot cliënten, klanten of collegae. Door op je eigen werkervaringen te reflecteren krijg je meer zicht op je eigen patronen en zijn ze werkbaar.

Op basis van de inzichten die je krijgt kunt je gaan experimenteren met andere en nieuwe alternatieven. Zo kan je onder begeleiding van een supervisor werken aan bijvoorbeeld het onderzoeken van je perfectionisme en hoe dit invloed heeft op jou als professional. Het levert je mogelijk meer ruimte en rust op. Dit zal ook invloed hebben op hoe cliënten of klanten jou ervaren en zal effect hebben op jouw rol in het team waarin je werkt.

werking-supervisie

Traject

Ter voorbereiding op een bijeenkomst schrijft de supervisant een reflectieverslag en wordt een werkinbreng beschreven. Er vinden regelmatig evaluaties plaats om het leerproces te bewaken en indien nodig bij te sturen. Na afloop ontvang je een supervisieverklaring die je kunt gebruiken voor je beroepsregistratie.

Ben je benieuwd hoe ik als supervisor vorm geef aan supervisie/ een traject? Lees dan hier verder of neem contact op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.